Bag boller med succes – uden opskrift

Jeg bager boller en gang imellem. I perioder gør jeg det en gang om ugen, og så sker det, jeg holder pause i et par måneder. Det er rimelig nemt at bage, og når lysten kommer over mig, bager jeg også til fryseren.

Første gang jeg bagte, var jeg 11 år. Det var et brød og kunne nemt forveksles med en mursten. Jeg var nødt til at smide det ud, for fuglene ville sandsynligvis have knækket deres næb på det. Næste gang var heller ikke en succes, men derefter var det lige ud af landevejen. Fællesnævneren for de to første gange var, at jeg brugte opskrift. Opskrifter og mig er ikke så gode venner. Jeg føler og smager mig frem i stedet.

Det er SÅ nemt at bage uden opskrift. Så nemt at jeg oprigtigt tror, alle kan finde ud af det, hvis man bliver ført rigtig igennem processen og er opmærksom på, det er en føleleg. Heldigvis er vi mennesker indrettet til at være taktile.

Så hvordan gør du med de her boller, du har lyst til at bage? Først skal du lige checke, du har følgende (du skal bruge det hele):

  • En pakke gær (50g for de uindviede)
  • 2 kg mel
  • 1 æg
  • Salt, sukker
  • Ikke nødvendigt, men giver fibre: Havregryn, fuldkornshvedemel, grahamshvedemel, speltmel
  • Ikke nødvendigt men giver smag: Surmælksprodukt fx kærnemælk, ymer, yoghurt, A38, selv creme fraiche kan bruges
  • OVN: 200 grader. Sæt bollerne midt i ovnen

Det var det, mere behøver du ikke. Ting de fleste har liggende. Du kan sågar bruge tørgær, hvis du aldrig køber gær normalt – det kan ligge i meget lang tid. Fremgangmåden er lidt anderledes, så det bliver et andet indlæg.

Vigtigt at vide om gær: Det er en levende organisme og du må ikke slå den ihjel. Hvis du har styr på gæren, skal dit brød nok blive godt. To ting der er vigtigt for at få dit brød godt:

Væsken skal være håndvarm. Stik en ren lillefinger ned i – gerne så lang ned som muligt, så du kan mærke. Væsken skal være samme temperatur som fingeren. Hellere koldere end varmere.

Tilsæt aldrig salt direkte ned i væsken med gæret. Det ødelægger gærcellerne. Put det i efter melet

Og nu laver vi brød:

Start med væsken. Jeg tænder for det varme vand og fylder et glas op. Ned i skålen med det. Så slukker jeg og tænder for det kolde. To glas med det ned i skålen. Så mærker jeg med lillefingeren. Er det varmt, tager jeg et halvt glas koldt vand i. Det er sjældent for koldt, men ellers lidt mere varmt vand i. en trediedel af glasset.

Så skal der gær i. En hel pakke = Kortere hævetid, hæver meget op. En halv pakke = Længere hævetid, mere smag i brødet. En kvart pakke = Skal hæve natten over. Rør gæren helt ud, jeg bruger fingrene så jeg kan mærke, hvornår det er helt opløst.

Når det er opløst, skal der andet væske i, hvis du har: Kærnemælk, ymer, yoghurt naturel el. lign.

Jeg putter altid havregryn i. Et glas havregryn cirka eller bare en håndfuld. Det får lige lov til at ligge i væsken i 5 minutter, så det kan suge væske. Det gør, du ikke kommer til at putte for meget mel i senere.

Så er det mel-tid. Start med cirka to håndfulde mel. Jeg hælder bare ned i skålen, men jeg har også gjort det i over 35 år, så jeg har en ok fornemmelse af det. Rør rundt med en ske, hvis du bruger hænder og skål – rør rundt med køkkenmaskinen til det er en masse, hvis du har sådan et vidunder. Jeg bruger køkkenmaskine, jeg gider ikke stå og ælte med hænderne.

Så skal der salt i. Mere end du tror. Kig ned i skålen og vurder dejens størrelse. Mindre end en håndbold = 2 teske salt. Så størrelse med en fodbold: 1 spiseske (spsk) salt. Nogle gange mere, men lad være med at eksperimentér, før du har prøvet det et par gange. Jeg smager på dejen, jeg kan efterhånden smage, hvor meget der skal i.

Sukker: Der skal også mere i, end du tror. Mindre end en håndbold = 1 spsk sukker. På størrelse med en fodbold: 2 spsk salt. Hvis du kan lide søde boller, skal du fordoble antal spiseskeer.

Ælt eller rør rundt igen. Nu skal du til at vurdere, hvor meget mel, du vil have i. En huskeregel: Hellere for lidt end for meget. For meget mel giver murstensbrød. For lidt gør det klægt, men det kan trods alt spises. Dejen er bedst, når den slipper hånden uden at efterlade dej. Ligesom når du trykker på en moden blomme. Rør mel i, til du opnår den konsistens. Tag lidt dej op og tril i hånden. Hvis hånden er vildt klistret, så der mere mel i. Put lidt i af gangen, en halv håndfuld. Og jo tættere på den rigtige konsistens du kommer, jo mindre mel putter du i af gangen.

Så er dejen forhåbentlig færdig. Lad den hæve mindst en time, det har ingen dej nogensinde taget skade af. Normalt siger man “hæve til dobbelt størrelse”, men hvis man ikke lige kan huske startstørrelsen, er det jo lidt svært. Jo mindre gær, jo længere hævetid. Har du puttet en kvart pakke gær i, skal dejen hæve 8 timer!

Og så ser det lidt sådan her ud:

Strukturen tæt på

Når dejen er færdighævet, skal du forme boller. Og hvor store skal de være? Hvis den skal være stor, skal det være lidt mindre end en tennisbold, en håndfuld cirka. Sådan her:

Eksempel på dej og ekstrem tørre hænder. Husk fugtcreme, du kommer til at vaske hænder mange gange undervejs

Lav boller af hele dejen. Sæt dem på en plade til hævning. Jeg lader dem hæve i den tid, oven er om at blive varm, 15-20 minutter. Tænd for ovnen på 200 grader nu.

Inden de skal i ovnen, skal du lige tage stilling til, om de skal pensles. Æg giver en blank overflade. Ingen pensling giver en lidt mere rustik overflade, lidt ligesom fransk eller italiensk brød. Jeg pensler med æg, det elsker børnene. Rør 1 æg helt sammen med en gaffel, og mal bollerne med en pensel. Brug fingrene, hvis du ikke har en pensel.

Så bager vi. Sæt pladen midt i ovnen. De skal have cirka 20 minutter, hvis de var på størrelse med den på billedet, før de hævede. Hvis de var meget mindre, så start med at give dem 12 minutter. Læg to minutter til, hvis de slet ikke er færdige efter 12 minutter.

Hvornår er de færdige? Hvordan kan jeg vide det?

BANK PÅ UNDERSIDEN. Det skal lyde lidt, som hvis du banker på bordet. Sådan lidt hult. Er du helt i tvivl, så tag en ud og skær den over. Lad den stå et minut og se, hvordan den så ser ud. Ligner den en bolle eller har den lidt dejagtig overflade? Hvis den er dejagtig, så giv resten 1-2 minutter til – de har jo allerede fået et minut, mens testbollen kølede af. Bank igen – lyder det som når man banker i bordet … eller sådan derhen ad? Så skal de ud. Hen på kogepladerne. Læg en rist frem – eller et viskestykke, hvis du ikke har en rist og hæld så bollerne over på det. Lad dem stå mindst to minutter, ellers brænder du dig, når du skærer dem over.

Med lidt held ser de lidt sådan ud. Ellers gør de det næste gang

God fornøjelse, jeg håber, du lærer at bage uden opskrift. Det er lidt nemmere, eftersom du ikke behøver at google opskrifter først og have din mobil liggende, mens den stille og roligt bliver dækket af mel.

Hav en god torsdag.

Hilsen Stine

Author

stine@xn--blogogbger-6cb.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Manne og Mandse#7

marts 10, 2021