Et liv med allergi og atopisk eksem

Ikke sponsoret – udelukkende baseret på MANGE erfaringer med, hvad der virker.

Hjemme hos os har alle en eller flere allergier. Og den yngste, den mellemste og jeg selv har også atopisk eksem. Det giver en del udfordringer til tider, og kan gøre os sengeliggende, når det er allerværst.

Så for lige at tage allergien først: Vi har alle en eller anden slags for pollenallergi. Det dækker over græs, birk, el, hassel – you name it, we have it. Derudover har jeg dyrehårsallergi, så ingen husdyr med pels (vi har skildpadder). Den yngste og jeg har allergi over for de svampe, der er i våde blade og selvfølgelig støvallergi. Datteren og jeg er også intolerante over for visse madvarer pga. pollenallergi, fx. nødder, citrus, de fleste frugter, friske tomater og visse farvestoffer i mad. Da vi kun er intolerante, giver det udelukkende gener som kløen i ganen og eksem i ansigtet, men slet ikke helbredsproblemer som laktoseintolerans og glutenallergi gør.

Det er min datter og mig, der er hårdest ramt af allergi. D’Herrer kommer igennem dagen og har aldrig været sengeliggende med allergi. De nyser, klør i øjnene og det er så det.

Jeg nyser, klør over det hele, har lugtesans sammenlagt halvdelen af året, og når det er allerværst, får jeg høj feber og sover et døgns tid, mens jeg har febervildelser. Det sker cirka hvert 5. år, så det er ikke så slemt. Og manglende lugtesans vænner man sig til. Jeg tager aldrig piller. Mit forhold til medicin er sådan, at jeg får alle virkninger og alle bivirkninger. Så jeg holder mig langt væk. Det går alligevel over af sig selv, og når jeg har haft allergi et par dage, øges min tolerance.

Min datter har ret rigtigt slemt. Lige som jeg selv havde det i den alder. Hun nyser, hun bliver træt, ganen klør, hun slår ud, huden tørrer helt ud i ansigtet og hun får røde øjne. Åh, det er så synd for hende.

Den atopiske eksem: Den yngste har været hårdest ramt, han har været indlagt på Riget med multiresistente bakterier der fik fodfæste, fordi han var syg med en slem omgang eksem; været til (i starten) ugentlig kontrol på Gentofte Sygehus og været brugt til forelæsninger for lægestuderende, fordi hans tilfælde var så ekstremt. Nu er det ikke så slemt mere, i øjeblikket har han eksem og sår på hagen og kinderne pga. frosten, men vi klarer det med cortisoncreme og fedtcreme. Mere skal der ikke til.

Datteren har fået mere eksem med alderen – faktisk i puberteten. Hun har under øjnene, knæhaser, mave, skuldre osv.. Det klør og gør ondt, og jeg kan nogle gange høre hende klø om natten. Hun har fået carte blanche til at smøre cortisoncreme, når der er behov, hun styrer det selv så fint.

Så hvordan lever vi så med det?

Det er efterhånden bare en vane for os. Men det var virkelig svært med den ældste, for jeg har aldrig selv haft så udpræget atopisk eksem og astmatisk hoste. Han slap af med det hele, da han var 4 år og har nu kun græsallergi, det er så dejligt. Så han var lidt en prøveklud for os, og vi tog imod nole mindre gode råd fra lægerne, fordi vi simpelthen ikke vidste bedre. Så kom nummer to – mere eksem og allergi, men helt andre allergier. Det mindede dog om mit eget, så det kunne jeg håndtere. Og så nummer tre, hvor det bare var SÅ slemt med eksemen. Det var efterhånden rutine, så vi kunne hjælpe og behandle ham, så han hele tiden fik det bedste.

Her er de vigtigste af de erfaringer, vi har gjort os:

  • CORTISONCREME: Vi bruger udelukkende Hyderm/Hydraderm nu. Den fås i håndkøb, og hvis man smører morgen + aften, så snart eksemen kigger frem, kan man stoppe det på et par dage. Der skal fedtcreme ovenpå ti minutter efter cortisoncremen.
  • FEDTCREME: Vi har prøvet dem alle. Og der er virkelig mange at vælge mellem. Der er kun to, der virker for os: Ceridal og Aderma. ALT ANDET gør eksemen værre. Enten tørrer huden ud, ironosk nok, eller også bliver huden rød – det er yderligere groplads for eksem. Men jeg kender andre, der sværger til Decubal, så det er er jo bare vores hud ( som i øvrigt er ret nordisk)
  • MAD: Den yngste spiser ikke så meget frugt, nødder, og rå tomater. Ikke pga. madallergi, men det giver ham eksem. Jeg spiser alt og lever med, det klør helt vildt i ganen. Datteren har det slemt. Hun kan faktisk kun tåle eksotiske frugter, minus ananas. Ingen nødder. Intet citrus. Palmeolie kaster hun op af. Så jeg laver nogle gange særmad til hende, fordi hun har det så slemt i forvejen. Hun styrer det selv, når vi er ude og undgår det, hun ikke kan tåle. Det er mest frugter, friture og hele nødder, der er et problem, og det er nemt at undgå
  • POLLENSÆSONER OG UDEBØRN: Det kan være problematisk. Vi har fældet alle birketræer i haven, men der er jo stadig græs. Corona har hjulpet, for nu er mundbind fast inventar og det tager lige 20% (ikke mere, det er testet godt igennem) af allergien, så de kan være ude lidt længere. De sidder aldrig stille, når der er pollensæson. Og sålænge de render rundt, har de faktisk mindre allergi. Hvis vi er til udefødselsdag i pollensæsonen, sætter de sig under en parasol eller bag læhegn, det er nok. Og så går de ind og er der lidt, hvis det virkelig er slemt.
  • TØJVASK: En læge sagde en gang til mig, jeg skulle droppe vasketøj, der hænger ude og anskaffe mig en tørretumbler. Som sagt, så gjort og det har altså hjulpet ret meget. Det sidder jo ikke i tøjet længere….ISÆR sengetøjet, som jeg elskede at have hængende ude
  • KÆLEDYR: Vi har som nævnt ikke mulighed for pelsdyr. Vi kan godt besøge andre med pelsdyr og ae katte på vejen, men de må ikke komme i vores hjem og jeg kan ikke overnatte steder, hvor der er pelsdyr. Jeg bliver rimelig syg af det. Hvis det er max to timer, vil jeg reagere som græsallergi dagen ud, og det kan jeg godt håndtere

Hvis du som ny mor opdager, dit barn har eksem og senere får allergi, skal du selvfølgelig gå til lægen og komme ordentlig ind i systemet. Vi har fået testet alle børn for alt, lungekapacitet, astmatilbøjeligheder, mere allergi osv., og det er godt at få gjort.

Derudover håber jeg, vores erfaringer kan bruges af andre, der er lidt i vildrede med allergi- og eksemjunglen. Den er også temmelig uoverskuelig.

Hav en god mandag

Hilsen Stine

Author

stine@xn--blogogbger-6cb.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *