Genlær glemte færdigheder

Var der et eller andet, du var vildt god til som barn? Eller bare var helt vild med at gøre? Og som du stoppede med, inden du blev voksen, af en eller anden grund?

Det har de fleste. Og nogle af dem bliver fint liggende barndommen. F.eks. gider jeg ikke at løbe, selv om jeg var en god sprinter som barn og nok godt kunne have dyrket det. Jeg HADER at løbe, og det kommer jeg næppe til at dyrke igen. Andre færdigheder eller sjove hobbyer kan jeg godt gå og drømme om at genoptage. Jeg elskede at løbe på skøjter, da jeg var barn, og søerne frøs til is om vinteren. Før den globale opvarmning ødelagde den fornøjelse. Det var ikke fordi, jeg var en skøjteprinsesse, på ingen måde, men det var bare så fedt at skøjte. Og jeg faldt faktisk aldrig. Det har jeg prøvet som voksen, og det var jeg så ikke så god til. Jeg var i en skøjtehal og tilbragte en time på isen med at gå rundt, mens jeg havde et krampagtigt greb i kanten. Det er dog nok ikke sidste gang, jeg har prøvet det.

Og når vi så bliver voksne, får børn, fuldtidsjob og har travlt hele tiden, så er det som om, den umiddelbare glæde og nysgerrighed fra barndommen helt forsvinder fra vores liv. Og vi lader den gøre det. For vi har jo travlt. Der skal smøres madpakke, vi skal hente børn, handle ind, chefen har bedt om rapporten senest kl. 15. Og -.-PUFF-.- væk er spontaniteten.

Det er på tide, vi generobrer vores barndom. Det behøver jo ikke at være fordi, du skal bruge 3 timer hver dag på at øve klaverkoncerter. Eller booke skøjtehallen til dig selv hver lørdag, så du endelig kan blive god til det dér skøjteri, du elskede som barn. Det kan klares med ti minutter hver dag. Ti minutter der er øremærket dig-tid. Ti minutter mens din partner læser for børnene. Ti minutter hvor du tænder for Gurli Gris på Netflix og parkerer børnene. Ti minutter hvor du ikke sover i sofaen, når børnene er puttet. Sæt minuturet og se, hvor meget du kan nå på ti minutter. Dit indre barn vil elske det.

Så hvad skal du gå i gang med og hvordan?

Jeg har en del forskellige projekter. Nogle af dem giver mig mere glæde end andre. Jeg har f.eks. besluttet mig for at lære at spille guitar. Har brugt ti minutter hver aften i ½ år og efter at have lært hele 3 akkorder, besluttede jeg mig for, jeg lod interessen ligge på lejrbålsniveau. Børnene elsker i øvrigt, når jeg spiller børnesange fra 70’erne på den. Så mere fancy behøver det jo ikke at være.

Skrivning. Jeg har altid elsket at skrive, og en gang drømte jeg om at blive forfatter. Men det ligger stadig lidt på drømmeplanet, og jeg skriver kun her. Til gengæld synes jeg, det er sjovt, og jeg glæder mig til at skrive her hver dag.

Og det der giver mig allermest glæde, og som jeg bruger timer på hver dag, er akvarel og tegning. Jeg har altid tegnet og i puberteten begyndte jeg at interessere mig voldsomt for olie, akvarel, goache og alt muligt andet, der skaber motiver på lærreder og papir. Det røg ned i en skuffe, da jeg fik børn, men nu ville det så ud igen. Jeg ELSKER det! Det er så fedt at tegne og male hver dag. Og at se, hvordan jeg langsomt bliver bedre og bedre.

Hvordan kom jeg så i gang? YOUTUBE! Alle svar findes jo på youtube. I gamle dage købte eller lånte man en bog og gik metodisk frem. For hvem havde dog råd til at hyre en privatlærer?

Jeg er venstrehåndet og der findes to bøger om at spille guitar med venstre hånd. Begge to starter med det udgangspunkt, at du er klar til at spille som Mark Knopfler efter en uge. På youtube er der mange hundrede tusinde videoer. Ok, mange af dem på sprog, jeg ikke helt forstår, men der er rigeligt at vælge mellem.

Tegning: Det lavede jeg et indlæg om i forrige uge lige her. Der er alt at vælge imellem, lige meget om du vil tegne anime, realistisk, med farveblyanter og jeg kunne blive ved. Videoer af forskellig varighed, så du kan se en på fem minutter, hvis det er det, du kan overskue.

Vil du lære at sy kostumer til dine børn? Det tager ok lang tid, men brug ti minutter hver dag. Se nogle videoer om, hvordan du overhovedet angriber det. Køb noget stof. Lær at lave mønster. Jeg har syet flere kostumer til mine børn, og jeg har aldrig lært at sy ordentligt. Youtube har lært mig det, jeg havde brug for. Det er bare med at komme i gang.

Så et godt råd: Find noget, du vil bruge ti minutter på hver dag. Hver eneste dag, også i weekenden. Se et par videoer på youtube og gå så i gang. Hele verden ligger åben for dig på youtube. Og hvis det ser svært ud, så find en anden video. Der er altid en, der er på dit niveau. Du kan godt og ingen siger, du skal blive professionel til noget som helst. Du skal bare have barnets nysgerrighed og umiddelbare glæde tilbage. Og husk Pippis vidunderlige visdomsord: “Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt”-

Hav en fantastisk mandag

Hilsen Stine

Author

stine@xn--blogogbger-6cb.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *