Mine yndlingsbøger som barn og ung

Jeg læste virkelig meget som barn. Faktisk har jeg lige fundet en sang fra min konfirmation, hvori der står jeg altid sidder med en bog i hænderne. Og derfor har jeg selvfølgelig læst rigtig mange bøger. Jeg var af den opfattelse, det havde givet mig en vis kritisk sans i forbindelse med kvalitet af bøger, men da jeg begyndte at tænke lidt over, hvad der egentlig var mine yndlingsbøger, kunne jeg se, det ikke altid har været kvalitet, der var i højsædet. Dog har det været kunsten at levere en god fortælling og fastholde læseren.

Når jeg skulle finde nye bøger, var jeg, som nu, styret af forsidens udseende og beskrivelse af bogen. Det ligger jo et rimelig stort ansvar på udgiveren, når de skal lancere nye bøger, eftersom jeg som voksen har opdaget skjulte perler, fanget bag en skodforside eller et dårligt resumé. Skam jer udgivere, når I ikke fanger bogens ånd bedre.

Eller hvad med alle de bøger på skolebiblioteket i 80’erne, der var bundet ind i ensfarvede forsider? Dem var der bare ingen, der gad at låne og den eneste måde, man kunne overtale sig selv til at læse dem, var hvis man i forvejen kendte forfatteren.

Kun en af de nedenstående bøger er fundet som skjult perle. Alle de andre er blevet givet som gaver eller som en del af abonnement på Gyldendals Børnebogklub, som temmelig mange var medlem af i 70’erne og 80’erne. Og en enkelt har jeg selv opsnuset på biblioteket.

Jeg har fundet de 10 bøger, jeg læste allermest i min barndom. Allesammen har jeg læst mindst 5 gange. En enkelt har jeg måtte smide ud på grund af slitage og andre står i bogreolen og er lappet sammen på kryds og tværs med tape. De er højtelskede, og jeg genlæser faktisk nogle af dem stadig. Og mange af dem har mine børn også fået læst højt. Selv den ældste, der ellers kun gad at høre om dinosaurer og monstre.

Her kommer listen med mine elskede bøger:

  1. Hele Narnia-serien af C. S. Lewis. De bøger fik vi fra Gyldendals Børnebøgklub. Hvor har jeg læst den mange gange og de fleste af de 7 bøger er lappet sammen med tape. Både indvendig og udvendig. Jeg er lige blevet færdig med at læse serien højt for den yngste og bagefter skal vi i gang med nummer 6 på denne liste
  2. Hulebjørnens klan af Jean M. Auel. Jeg fik den første bog i konfirmationsgave af nogle naboen, og jeg har læst alle bøgerne i serien og det tog jo en menneskealder at vente på næste bind, fordi de var så tykke. Det er så en af de serier, jeg IKKE har genlæst som voksen. Den er jeg vokset fra på en eller anden måde, og bøgerne er foræret videre til en pige i kvarteret, der også er vild med serien
  3. Årbogen PIGER af Rie Osted, som jeg fik i gave, da jeg fyldte 13 år.. Disse årbøger begyndte at udkomme i 1987 og der fik jeg en. Det er den eneste årbog, jeg har haft og jeg ELSKEDE den. Jeg læste i den hver eneste dag, den var bare så fantastisk for et præpubertetsbarn. Og det er faktisk den bog, jeg endte med at smide ud, fordi jeg havde slidt den op og flere af siderne var faldet ud
  4. Det lille hus på prærien af Laura Ingalls Wilder. Denne serie er en af dem, min mor havde stående i rødt bogbind uden billede. Den var udgået fra biblioteket og hun havde fået den med hjem. Jeg startede på den i 2. klasse og ELSKEDE den. Den har jeg også læst mange, mange gange OG set serien, selvom jeg syntes den var rimelig åndssvag
  5. Bella og Gustav af Eva Frederiksson fra Gyldensdals Børnebogklub. Ja, en børnebog for små børn, som jeg læste igen og igen, også da jeg var i 20’erne. Jeg ved ikke hvad det er, bogen kan, men jeg kan bare godt lide den. Og alle tre børn har fået den læst højt. Mange gange
  6. Vinden i piletræerne af Kenneth Grahame fra Gyldendals Børnebøgklub. Hvem elsker ikke Vinden i Piletræerne? Og der kørte en serie i 80’erne med dukker, tror jeg. Det var bare så hyggeligt, både bogen og serien
  7. Pigeliv-serien af Tine Bryld. Den har jeg selv opdaget. Jeg hørte Tværs om søndagen og opdagede på et tidspunkt, Tine Bryld havde skrevet bøger også. Jeg har læst alle hendes bøger, men Pigeliv elsker jeg højest af dem alle. Jeg har serien og læser den stadig en gang imellem.
  8. Astrid Lindgren-fortællinger, også fra Gyldendals Børnebogklub. Jeg har læst den bog så mange gange, haft den med mig igennem hele mit voksenliv og nu har jeg så smidt den væk. Super. Den er fuld af de dejligste fortællinger, nogle af dem sørgelige, nogle af dem søde. Den var altid god, hvis jeg ikke lige havde tid til at starte en bog op, så kunne jeg læse en lille fortælling
  9. Trebizon-serien af Anne Digby. Jeg fik den første bog i gave, da jeg fyldte 12 og efterfølgende fik jeg så flere bøger fra serien og lånte også nogle på biblioteket. Den har jeg læst mange gange. Jeg læste de 4-5 bøger jeg havde, læste andre bøger og ½ år efter læste jeg så serien igen. Senest da jeg var i 20’erne 🙂
  10. Tudemarie af Marie Andersen, som min mor havde fra sit barndomshjem. Nøj, jeg har læst den mange gange. Dog ikke som voksen. Jeg var helt vild med fortællingen og har langt senere opdaget, der faktisk er flere bøger i serien. Dem har jeg ikke læst.

Hvad har du læst?

Hav en fantastisk torsdag 🙂

Hilsen Stine

Author

stine@xn--blogogbger-6cb.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *