Hvad gør en bogelsker med bøger, man ikke vil have?

Jeg har en del bøger. Både fysisk og på Kindlen. Jeg har snart flere bøger på min Kindle end fysisk, men de fylder knap så meget, så det er ikke lige så synligt.

Vi har tre Billy-reoler, til bøger, eller snarere 2½. To i almindelig størrelse og så en halv, altså halvt så stor. Det er meget voldsomt at have tre stående i fuld størrelse, derfor den halve. Vi kunne dog sagtens fylde fire store Billy-reoler op, eftersom alle hylder undtagen to består af bøger i to rækker.

Billede fra IKEAs hjemmeside

Jeg har virkelig mange bøger. Ikke for mange selvfølgelig, men virkelig mange. Nok til at kunne bruge dem som en del af stuens udsmykning og de har da også været arrangeret efter farver. I øjeblikket står de lidt efter genre, lidt efter størrelse, fordi jeg har lidt pladsproblemer.

Og nu til det problem, bogelskere står med:

Smider jeg nogensinde bøger ud?

De ryger kun i skraldespanden, hvis de har fået vandskade eller er gået meget i stykker. Da jeg lille, sagde min mor engang til mig, man ALDRIG smed en bog ud eller brændte den (efter Fahrenheit 451). Det var en forbrydelse, når der var censur i så mange lande. Og det har jeg taget med mig videre. Bøger smides ikke ud.

Men selvfølgelig har jeg bøger, jeg ikke gider at have mere. Af alle mulige årsager. Så jeg starter med at samle til bunke. Der står ofte en bunke i stuen op af væggen med diverse bøger. Og der står de så, til jeg finder ud af, hvordan de kan komme videre. Jeg gider ikke at sælge dem, fordi jeg elsker bøger så højt, at jeg synes, de skal være gratis tilgængelige for alle, hvis jeg alligevel ikke selv vil have dem mere.

Vi har forskellige muligheder for at komme af med dem her – jeg bor i Herlev. De er ret geniale, og jeg vil meget gerne dele ud af ideerne, det kan være der er andre, der kunne blive inspirerede i deres byer:

  • Gorms bogbytte på biblioteket. Det er amputeret pga corona, men så snart alt er åbent og normalt igen, starter det op. Det er to gange om året. Man afleverer de bøger, man vil af med på biblioteket, i deres ret store kælder og så tager man bare de bøger med hjem man vil have. Man må godt tage flere, end man afleverer. Det er så genial en idé og alle får glæde af det
  • Bogbytteskabe – der er flere i Danmark, her er en liste fra 2020. Også et genialt koncept hvor man kan sætte en bog og tage en anden. Smart, med alle os, der altid er ude at gå, så kan man lige tage en med på farten

Der er også nogle, der sætter dem ud og annoncerer det på Facebook, men jeg savner egentlig et tredie alternativ der kan bruges i tilfælde af pandemier (det er næppe sidste gang) eller vil fungere for dem med social angst el.lign. En måde man kan give bøger videre uden at skulle vente 6 måneder. Og hvor man ikke skal betale for forsendelse, det er så besværligt og tager hele konceptet væk med gratis bøger.

Hvis nogle har ideer til det, så sig endelig til. Jeg tænker, der er et marked for det. Jeg vil i hvert fald være den første til at aflevere 20 bøger og tage 50 med hjem 😄

Hav en fantastisk tirsdag.

Hilsen Stine

Author

stine@xn--blogogbger-6cb.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

De 7 dyder - visdom

april 28, 2021