5 bøger fra mit barndomshjem

Jeg er vokset op i et hjem fuld af bøger. Min far og mor var begge lærere i Folkeskolen, så det var helt naturligt at have mange bøger stående. Jeg elskede, at bøger var tilgængelige hele tiden. Der var alt muligt, så man kunne altid finde et eller andet at læse, når man kedede sig. Det var enten bogomslagets farve/forside der dragede mig eller skrifttypen. Og det er jo ikke altid et godt udgangspunkt, når man som 10-årig bliver draget til at læse “Rødder” af Alex Haley. Den lagde jeg så fra mig igen ret hurtigt. De flotte farver på bøger af Stefan Zweig var heller ikke specielt sigende for indholdet. De var KEDELIGE!!! Udover enhver beskrivelse.

Andre bøger fra reolen har i den grad været med til at forme min barndom – og ungdom. Jeg har udvalgt 5 af dem, som på hver sin måde har haft størst betydning for mig:

  • Lademanns Leksikon: Hvem har ikke haft det stående i 80erne? Det var fantastisk, når man kedede sig. Så kunne man lige hive et vilkårligt bind ud af rækkefølgen og starte fra en ende af. Der var jo oplysninger nok til, man på et eller andet tidspunkt kom til noget spændende. Jeg har en del Trivial Pursuit-viden herfra. Og i øvrigt smart når man har klæbehjerne.
  • Anne Franks dagbog: Min mor gav mig den, da jeg blev konfirmeret som 13-årig. Hun fik den selv i konfirmationsgave, og jeg giver den videre til min datter, når hun skal konfirmeres næste år. Jeg læste den hurtigt og var svært opslugt af den. Bagefter lånte jeg flere bøger på biblioteket om Anne Frank og 2. Verdenskrig i Holland, fordi jeg syntes, det var så forfærdeligt at komme helt ind under huden på en for så at opdage, hun døde i en KZ-lejr kort tid før krigens afslutning. Så grusomt
  • Sådan får man et barn: Den er stadig hos min mor, hun har læst den højt for mine børn til deres store rædsel hæhæ. Min mor var rimelig frigjort og der var ikke rigtig nogle hemmeligheder omkring den menneskelige krop, så fra jeg var helt lille, har jeg været klar over, hvordan jeg er blevet til. Mine veninder skulle altid læse i den, når de kom på besøg, sådan noget havde man jo ikke i deres småborgerlige hjem 😉
  • Luft under vinger af Erica Jong: En feministisk bog om en kvinde der tager springet som forfatter og frigjort. Min mor var med i en basisgruppe i Rødstrømpebevægelsen, og jeg tænker denne bog har været elsket og læst af mange af dem. Jeg læste den selv som 11-årig og fattede måske ikke så meget, men jeg fik lidt større forståelse for, hvad kvinderne i 70’erne kæmpede for og læste flere bøger af Erica Jong, Gloria Steinem og andre feministiske forfattere efterfølgende
  • Åndernes hus af Isabel Allende: Jeg var helt vild med denne bog og har læst den en del gange. Jeg læste den, da jeg var 10-11 år, og da jeg er vokset op i et hjem hvor man talte meget om verdens uretfærdigheder, tyranni og diktatur, kunne jeg nemt forholde mig til temaet. Omend jeg var noget forskrækket over nogle af de voldsomheder, der blev beskrevet, dem er jeg trods alt blevet forskånet for af de voksne. Men det gav migmeget mere indsigt i diktaturstater og undertrykte mennesker i en forholdvis tidlig alder.

Jeg tænker, der nok er nogle derude, der har fået præget deres barndom af lidt mindre rædselsvækkende bøger. Der må jo være nogle, der har haft en normal barndom.😀

Hav en fantastisk mandage.

Hilsen Stine

Author

stine@xn--blogogbger-6cb.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 fun facts om Lazise

juni 1, 2021