5 funfacts om Este (en by i Italien)

Nå, vi tager så til Italien i sommerferien. Første tur sydpå i Teslaen og vi er SÅ spændte.

Nærmere bestemt skal vi til Lazise, og i den forbindelse er jeg begyndt at se nærmere på, hvilke byer vi skal besøge. Hvis alle fem skal have noget ud af opholdet, er der jo forskellige krav. Der skal være swimmingpool, strand (sø), et eller andet fra 2. Verdenskrig, shopping og en masse historie.

Swimmingpool + strand er der ved hotellet. Shopping kan vi klare i et outletcenter. Så er der historie og 2. Verdenskrig. Det med 2. Verdenskrig arbejder jeg på, men byen Este har bestemt historien, eftersom den er over 3000 år gammel. Hvis der er nogle derude, der også skal til Norditalien og mangler lidt rejsetips, kan I jo læse med her og blive inspireret. Det kan være, vi ses i Este.

Så her er 5 funfacts om byen Este:

  1. Byen er plyndret og lagt i ruiner af hunnerkongen Attila. Altså i tidsrummet 406-453 e.Kr. Den rejste sig først fra støvet i det 10. århundrede
  2. Et af de bedste arkæologiske museer i Italien ligger her: National Atestino Museum. Der er genstande tilbage til da Este bare var en stenalderboplads, genstande fra etruskerne, romerne og et helt gravkammer fra en estruskisk prinsesse. Et klart must see. (og så er der aftenbadning for dem i Gardasøen, der synes dette er en virkelig stor lidelse. JEG KIGGER PÅ JER, MINE TRE AFKOM)
  3. Sankt Thecla er byens beskytterinde. En berømt italiensk maler, jeg aldrig har hørt om, der hedder Givanni Battista Tiepolo (, ja, jeg er ukultiveret), har malet et maleri i en af byens kirker, hvor hun beder for at byen befries for pest. Hendes historie er ret interessant, hun blev omvendt til kristendommen af Paulus og kirken, maleriet ligger i, er oprindeligt bygget i 400-500-tallet, så der kunne jo godt være noget om snakken. Det er kirken Duomo St Thecla, maleriet befinder sig i
  4. Speaking of which, så er det lige en andet ting ved den kirke, jeg er nødt til at nævne: Knoglerne fra Den Velsignede Beatrice d’Este. De ligger åbenbart til fri beskuelse i kirken. Velbevarede. Lækkert. Men eftersom hun levede 1192-1226, er det jo værd at se. Hun blev nonne som 14-årig og døde som 34-årig. Også som nonne. Hendes liv lyder ikke vanvittig spændende, så vi er nok nødt til at se knoglerne og læse, hvad kirken har at prale med om hende
  5. Området er vanvittig frugtbart. Der er optimale vækstmuligheder for oliven og vin og en overflod af Prosecco.. Det skyldes de vulkanske bakker, De Euganesiske Bakker. Og til vores held, er der ikke længere vulkansk aktivitet i området, så vi kan nyde prosecco og swimmingpool uden at skulle flygte for livet.
St Thecla beder for befrielsen for pesten i byen Este. Malet 1958-59 af Giovanni Battista Tiepolo

Hav en fantastisk tirsdag.

Hilsen Stine

Author

stine@xn--blogogbger-6cb.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Manne og Mandse#15

juni 9, 2021